Színek, díszítések, harmónia

Bármilyen körömdíszítés során, legyen az lakkos, zselés, porcelános, akril festékes, érdemes figyelembe venni néhány alapvető szabályt a színekkel kapcsolatban.
Ha egy színt kell használunk, természetesen nem okoz problémát, még két szín esetén is a legtöbb ember elboldogul, azonban három vagy több szín esetén már zavarba jöhetünk, elgondolkozva, hogy mégis hogyan kellene összeválogatnunk a színeket.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Először is fontos, hogy tudjuk, hogy a fekete, fehér és a szürke minden árnyalata semleges szín. Ezen színek bármelyikéhez egy élénk, tiszta színt tehetünk, így harmonikus színhatást fogunk elérni. Az alábbi műköröm képen megfigyelhetjük a feketét, a fehéret és a türkizt. A türkiz többféle árnyalata is passzol a fekete alaphoz, a fekete és fehér virágokhoz, indákhoz. Ettől látjuk ezt a díszítést harmonikusnak, annak ellenére, hogy többféle anyag felhasználásából, zseléből, porcelánból, golyókból, csillámporból és strasszkövekből készült.

Fekete fehér türkiz díszítéses műköröm

A következő esetben a szín árnyalatainak összeválogatása adja meg a harmóniát.  Egy színnek világosabb és sötétebb árnyalata egymás mellé téve kellemes benyomást kelt. Függetlenül attól, milyen színről van szó és hány árnyalatát szeretnénk használni, bátran próbáljuk ki. A képen lévő műkörmökön az előző szabályokat is láthatjuk érvényesülni.

Színtámenetes zselés műköröm

Egy bonyolultabb és nehezebb variációt láthatunk az alábbi műkörmön.  Itt a komplementer színeket használjuk. Ebben az esetben lényeges, hogy tudjuk, mely színek komplementerei mely színeknek. Például a zöldnek a ciklámen az ellentéte, a kéknek természetesen a sárga és a pirosnak a türkiz. Ezek átmenetes hatása okozza a harmóniát. Azonban ezek élénk, egymás melletti közvetlen használata zavaró lehet.

Neon zselés műköröm

Ezen kívül léteznek még csoportok, amihez egy színskálára van szükségünk, amelyen az egyforma távolságban lévő színek illenek egymáshoz.

Az utolsó szabály lényege, hogy három bármilyen színt kiválaszthatunk és ehhez a fehéret rakjuk. Ebből a négyféle színből dolgozunk úgy, hogy ezeknek minél több, egymással kevert változatát hozzuk létre. A lényeg, hogy mindegyik kikevert színben megvan mind a négy szín, csak más-más mennyiségben.

Ha megnézzük a fenti képeket, láthatjuk, hogy más-más színkombinációk mennyire más hangulatot tudnak kölcsönözni a körmöknek. Míg a neonosabb, világosabb körmök pajkosak, vidámak, addig a sárga-fekete komolyságot sugároz. Érdemes a körömlakkokat, akrilfestékeket, porcelánporokat vagy színes zseléket egymás mellé rakni, hogy lássuk, milyen összképet mutatnak. Érdemes próbálkozni velük valamilyen felületen, keverni, maszatolni őket, így könnyen kiválaszthatjuk, mely színhatás felel meg elképzeléseinknek és hangulatunknak is.