Csiszológép, avagy mit mivel csiszoljunk?

A műkörmösök egyik legnagyobb segítsége a csiszológép, hiszen felére csökkenti a munkát és kevésbé fáradságos, mint kézzel csiszolgatni a kemény műkörmöket. Sok előnye van, amit érdemes kihasználni, de odafigyelést, precizitást és gyakorlást igényel, amit jobb, ha nem a vendégen próbálgatunk. Akinek nincsen csiszológépe vagy éppen most vásárolt, nem igazán tudja, hogy melyik csiszolófejet mire használja. Az alábbi leírásban néhány praktikus tanácsot olvashattok és a csiszolófejekről leírásokat, remélem, mindenki talál valamit ebben a cikkben, ami hasznos számára.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

A csiszológépek esetén megkülönböztetjük a befogószárat és a csiszolófejeket.

A befogószárra különböző finomságú, henger alakú csiszológyűrűket húzhatunk.

Befogószár csiszológéphez

Csiszológyűrűk csiszológéphez

A csiszológyűrűk hamarabb elkopnak, mint a csiszolófejek, azonban jóval olcsóbbak is. Befogószárat általában a géppel együtt árulják, előfordul, hogy csiszológyűrűket is adnak hozzá, azonban mindkettőt lehet külön is kapni, csiszológyűrűket általában 5 darabos kiszerelésben. Háromféle csiszológyűrű van, finom, közepes és durva. A finom gyűrűt a köröm átcsiszolására használhatjuk, mielőtt tölteni szeretnénk, ez kellően vékony rétegben szedi le a műkörmöt. A közepes és durva csiszológyűrűt rövidítésre, akár az egész műköröm eltávolítására is használhatjuk. Eltávolításnál azonban a természetes körömhöz közel váltsunk a finom csiszológyűrűre vagy kézi csiszolásra, hogy ne sértsük meg a körmöket, amik a műkörömtől már amúgy is kellően gyengék.

Anyagát tekintve a csiszolófej kétféle lehet: karbid fémből készült vagy gyémántporral bevont, amit egyszerűen csak gyémánt csiszolófejnek neveznek. A kettőt ránézésre meg lehet különböztetni, a karbid sárgás-arany színű, míg a gyémánt szürke, acélszínű.

Karbid henger csiszolófej

Gyémánt henger csiszolófej

Kialakításukból kifolyólag a karbidfej tartósabb, azonban a gyémánt finomabb csiszolásra alkalmas. A képen látható két henger alakú fej a műköröm felületének csiszolására és hosszrövidítésre alkalmas, illetve ezt a típusú fejet használjuk, ha a körmöt alulról szeretnénk formára csiszolni, tisztítani. Természetesen a műköröm teljes eltávolításához is érdemes ezt a fejet használni, de vigyázzunk, mivel a műkörmöket is könnyen viszi, a természetes körömben sokkal nagyobb kárt tehet.

Karbid hegyes csiszolófej

Gyémánt hegyes csiszolófej

Ez a két hegyes fej a kézzel vagy a hengeres fejjel nehezebben elérhető helyekre alkalmas, például a körömbőrhöz közeli részekhez.

Természetesen ezen kívül még sok forma létezik, ami még említésre érdemes, az a kúpos csiszolófej.

Karbid kúpos csiszolófej

Gyémánt kúpos csiszolófej

Mint a képeken is jól látszik, a forma hasonló, azonban vannak különbségek két kúpos forma között is. Ez a forma ötvözi a hengeres és a hegyes tulajdonságait. Hegyével a nehezebben hozzáférhető részt csiszolhatjuk, míg vastagabb részével a műköröm felületet. Azonban hosszrövidítésre a hengeres célszerűbb.

Megemlíteném még az ék alakú formát, ami francia műköröm készítésénél, a mosolyvonal kialakításánál nyújt hasznos segítséget.

Díszítéshez használható gravírozófejjel mintákat csiszolhatunk a köröm felületébe, különleges hatást hozva létre.

A csiszológéppel való csiszolásnál nagyon fontos, hogy hogyan használjuk a gépet és a fejeket. Bánjunk a géppel finoman, lágy mozdulatokkal csiszoljunk. Kerüljük a folyamatos használatot, inkább több pici mozdulattal csiszoljunk, mint egy naggyal.

Jó tudni, hogy legtöbbször a csiszolófejek melegedése nem maga a csiszolófej hibája, hanem a használaté. Mivel a súrlódástól melegszik a gép, ezért bármilyen furcsán hangzik, óvjuk a felesleges súrlódásoktól. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy ne nyomjuk a fejet a körömre, hanem inkább nagyobb fordulatszámmal csiszoljunk, vagy erősebb fejjel.

Támasszuk ki kezünket használat közben, mert a gép könnyen elcsúszhat a köröm felületén. Válasszunk kényelmes pozíciót a kezünknek, mert hosszabb csiszolás alkalmával elzsibbadhat, elgémberedhet. Tartsuk biztosan, de ne szorítsuk teljes erőnkből a csiszológépet.

Csiszolás közben viseljünk por elleni védőmaszkot, és amennyiben megtehetjük, vásároljunk kéztámaszos porelszívót, vagy asztalba beépíthetőt. Védjük saját és vendégeink egészségét a körömportól.